Regressie therapie

Regressie is herbeleven van vroegere ervaringen.

In regressietherapie gaat een cliënt begeleid terug naar de ervaringen die ten grondslag liggen aan de huidige problemen en eigenaardigheden.

Regressietherapie confronteert ons met onze onverwerkte emoties en onze vaak pijnlijke herinneringen. 

Er zijn in onze moderne tijd veel mensen overtuigd dat er voor elke klacht of disharmonie in het leven een pilletje bestaat. Dit zijn ook de mensen die daar heel vanzelfsprekend gebruik van maken in de overtuiging dat zij dit ook daadwerkelijk nodig hebben.

En voor veel van die pilletjes geldt dat zij die inderdaad nodig blijven hebben zodra zij er eenmaal mee begonnen zijn. Wij noemen dat een verslaving en we weten dat dat ook de bedoeling van die pilletjes is, die slechts in het beste geval verdoven, maar in de meeste gevallen niet de oorzaak wegnemen.

Binnen een regressietherapie, waarin een mens zoekt naar zijn verborgen waarheden in eerdere levens en in de jeugd, kunnen herinneringen naar boven komen die wel antwoorden geven op waar je naar op zoek bent. Gerelateerd aan de fysieke of mentale klacht of de in het huidige leven belemmerende onbewuste herinneringen.
Dat biedt genezing.

Uit “De Heelkamers” van Thea Terlouw.


Wanneer je een probleem ervaart in het heden, is het vaak zo dat het zijn oorsprong vindt in het verleden. Regressietherapie is een doeltreffende methode om het verleden te herbeleven en te verwerken. We gaan er bij deze therapie van uit dat knelpunten in het heden hun oorsprong vinden in het verleden. Regressie is contact maken met het verleden dat NU in ons is. We gaan terug naar de gevolgen van vroeger waar we nu nog last van ervaren.

Traumatische ervaringen van vroeger zijn vaak niet goed verwerkt of langdurig onderdrukt. Het gaat het hier dus om trauma’s.
Vaak denken we dan aan heftige gebeurtenissen, maar dit komt veel vaker en algemener voor dan je misschien denkt. Door deze ervaringen goed door te werken tijdens de sessies, kunnen ze verwerkt worden. Je klachten en problemen zullen verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Veel mensen denken ook dat het “eng” is om terug te gaan naar het pijnlijke moment.  Meestal is dat toch niet zoals ze zich dat hadden voorgesteld. Vaak is de last die je in je huidige leven ervaart veel zwaarder (en langduriger) dan je tijdens de sessie ervaart.

Uitgangspunten van regressie- therapie.

Regressie ­therapie gaat ervan uit dat lichaam en geest nauw met elkaar verweven zijn. Deze benadering wordt ook wel holistisch of integraal genoemd.

Lichamelijke, emotionele of geestelijke problemen kunnen hun oorzaak hebben in onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden.

Alles wat we ooit hebben meegemaakt (gedacht, gevoeld, gehoord, geroken, geproefd) kan in trance opnieuw worden ervaren.

Blokkades, verouderde, over­bodige over­tuigingen en oude pijnen zijn daardoor op te lossen.

Waarvoor is regressietherapie geschikt?

Regressie therapie is geschikt voor iedereen die wil werken aan zijn of haar problemen en daar­over kan communiceren.


In het bijzonder is regressie­­ therapie geschikt voor lichamelijke en/of geestelijke klachten die om medisch onverklaar­bare redenen niet goed herstellen, of steeds opnieuw problemen blijven veroorzaken.